پدیده ظهور سه خورشید در آسمان چیست؟

به گزارش مجله شرقیا، پدیده سه خورشید | Sun Dog

سه خورشید در کنار هم! به نظر عجیب و باورنکردنی می آید اما پدیده ای است که هر از چندگاهی در نقاط مختلف جهان دیده می گردد. حتما می گویید ما که فقط یک خورشید داریم! بله! یکی از این خورشیدها همان خورشید واقعی است و آن دو تای دیگر خورشیدهای کاذب هستند. به این پدیده عجیب طبیعی پدیده سه خورشید یا Sundog می گویند. در ادامه خبرنگاران را همراهی کنید تا درباره پدیده سه خورشید بیشتر حرف بزنیم و بگوییم چه زمانی و در کجا اتفاق می افتد.

پدیده ظهور سه خورشید در آسمان چیست؟

اگر در سفر به هر نقطه ای از دنیا ناگهان سه خورشید را در کنار هم دیدید لازم نیست چشمهایتان را باز و بسته کنید و یا فکر کنید که دارید خواب می بینید شما در حال تماشای یکی از عجیب ترین پدیده های جوی هستید: پدیده سه خورشید! پدیده ای که وقتی اتفاق می افتد همه تعجب می نمایند و خورشیدها را به هم نشان می دهند. همین چند وقت پیش بود که روسیه و چین شاهد این پدیده عجیب بودند و عکس های مجذوب کننده آن را منتشر کردند.

پدیده سه خورشید نام های دیگری مثل خورشید مجازی، پیرا خورشید و خورشید کاذب هم دارد و ممکن است در هر زمانی در همه جای دنیا دیده گردد. منظورمان این است که این پدیده مخصوص کشورهای شمالی و یا جنوبی نیست و اگر فقط شرایط شکل گیری اش آماده گردد اتفاق می افتد. حتما می پرسید شرایط شکل گیری اش چه چیزهایی است؟ در ادامه این را هم شرح می دهیم بگذارید اول بگوییم در هنگام این پدیده چه اتفاقی می افتد: هنگام پدیده سه خورشید در دو طرف خورشید دو نقطه پور نور دیده گردد که به همان بزرگی و درخشانی خورشید هستند، به این نقاط پرنور همان خورشیدهای کاذب می گویند که بیشتر وقت ها شکلی شبیه هاله نور و حلقه دارند.

احتمالا این سوال برایتان پیش آمده که اصلا چرا باید یک همچین پدیده ای اتفاق بیفتد؟ در جو زمین تعداد زیادی کریستال های یخی شش ضلعی هست که نقشی شبیه منشور دارند و نور را می شنمایند. در واقع آن ها باعث انکسار نور خورشید در میدان دید ما می شوند و همزمان سه تا خورشید را در آسمان به وجود می آورند که البته دو تا از آن ها مجازی اند! در واقع کریستال های یخی در جو درست مثل یک منشور، نور خورشید را می شنمایند اما شاید بگویید چرا همواره این اتفاق رخ نمی دهد؟ این پدیده مخصوص زمان هایی است که خورشید نزدیک افق باشد و نور خورشید با گذر از ابرهای سیروس و شکستن به وسیله بلورهای یخ به چشمان ما برسد. پس برای شکل گیری این پدیده دو شرط باید وجود داشته باشد کریستال های یخی شش ضلعی و ابرهای سیروس. اینکه این بلورها در چه جهتی قرار داشته باشند هم در به وجود آمدن خورشیدهای کاذب نقش دارد. در شرایطی که کریستال ها به صورت کاملا منظم حرکتی به سمت پایین داشته باشند طراحی 6 ضلعی آن ها حالتی افقی دارد به خاطر همین پراکنده شدن نور خورشید هم به طور افقی است و باعث شکل گیری دو نقطه پر نور دیگر در سمت راست و چپ خورشید می گردد.

نام علمی این پدیده parhelion است که به زبان یونانی کنار خورشید ترجمه می گردد اما به آن Sundog می گویند. دانشمندان به درستی نمی دانند که نام Sundog از کجا آمده اما این نام برای بیش از یک قرن در نوشته های مختلف آورده می گردد برخی از متخصصان می گویند احتمالا این نام از آنجا ریشه گرفته که چون این خورشیدهای کاذب همواره در کنار خورشید اصلی هستند دقیقا مثل سگی اند که همواره در پی صاحب خود است. خورشیدهای کاذب محیط های رنگارنگ نور هستند که در سمت راست و چپ خورشید، در فاصله 22 درجه و در همان فاصله ای که خورشید از افق دارد ظاهر می شوند. آن ها معمولا بر روی یک هاله یا حلقه نور به دور خورشید دیده می شوند و نکته جالب درباره آن ها این است که هیچ وقت در بالا یا پایین همدیگر نیستند و همواره در کنار هم اند.

این اتفاق فقط برای خورشید نمی افتد و ماه هم از این پدیده بی نصیب نمانده در واقع به غیر از Sundog پدیده دیگری به نام Moondog هم داریم که برای ماه اتفاق می افتد البته برای ماه کامل و درخشان. برای به وجود آمدن ماه کاذب هم نیاز به کریستال های شش ضلعی یخی هست تا نقش منشور گونه خود را اجرا نمایند. در پدیده ماه کاذب هم گذر نور ماه از کریستال های یخی باعث ظاهر شدن ماه هایی در امتداد ماه اصلی می گردد. البته پدیده ماه کاذب زیاد اتفاق نمی افتد چون شرایط لازم برای شکل گیری آن بیشتر وقت ها محیا نمی گردد.

حتی در نوشته های علمی، هنری و ادبی هم زیاد از پدیده سه خورشید نوشته شده و تعدادی از نویسنده های یونانی و رومی هم این پدیده را با جزئیات شرح دادند همه این ها نشان می دهد که هرچند شاید بسیاری از ما این پدیده را تا به حال از نزدیک ندیده باشیم ولی انگار این پدیده هم در طول تاریخ زیاد رخ داده است.

منبع: wonderopolis.org

منبع: الی گشت
انتشار: 22 فروردین 1401 بروزرسانی: 22 فروردین 1401 گردآورنده: sharghia.ir شناسه مطلب: 2015

به "پدیده ظهور سه خورشید در آسمان چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پدیده ظهور سه خورشید در آسمان چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید