خشم اژدهای زرد از سیاست یک بام و دو هوای غرب
به گزارش مجله شرقیا، موضعگیری سنگین کشورهای حاضر در نشست گروه هفت نسبت به چین و اعلامیه پراتهام آنها به این کشور، با واکنش شدید وزارت خارجه چین همراه شد.
به گزارش خبرگزاری رسمی چین (Ecns)، این بیانیه که توسط وزرای خارجه کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و امریکا و همچنین نمایندگان اتحادیه اروپا به امضا رسید، در حالی با اتهامات خشونت های حقوق بشری در چین علیه اویغورها، ابهامات مدیریت چین نسبت به منطقه خودمختار هنگ کنگ و مسائل مربوط به تایوان و همچنین چین و روسیه برای دنیا شروع شد که به نظر می رسید حاضران در این نشست بزرگترین بحران های حال حاضر دنیا مانند کرونا، رکود مالی و... را فراموش نموده بودند. موضوعی که با واکنش وزارت خارجه چین همراه شد و وانگ ونبین، سخنگوی این وزراتخانه گفت: این اتهامات حقیقت ندارند و دولت چین پیش تر بارها تصریح نموده است که دولت های غربی و رسانه ها با تکیه بر آمارهای جعلی و سوء برداشت ها علیه چین موضع می گیرند. وزرای خارجه گروه هفت با این بیانیه عملاً در روابط داخلی چین و کوشش آن برای تغییر تاریخ مداخله آشکاری داشته اند. حاکمیت چین بر جزایر دیابو و جزایر دریای چین جنوبی قانونی و با سند و مدرک است. حضور تایوان نیز به عنوان یکی از شرکای فعال سازمان بهداشت دنیای در این نشست باید به عنوان نمایندگی چین تلقی گردد.
وی اضافه کرد: گروه هفت متشکل از کشورهای توسعه یافته است بنابراین باید کوشش قابل توجهی در راستا تقویت اقتصاد دنیای و نیازهای کشورهای در حال توسعه داشته باشد نه اینکه سعی در ایجاد اختلاف و شکاف در جامعه بین المللی کند. چراکه این فرایند فرایند احیای مالی را خدشه دار خواهد نمود. همچنین مداخله و اتهام زنی به دیگر کشورها می تواند به همکاری های بین المللی علیه کرونا را که در حال حاضر با اختلاف اولویت اصلی دنیا است نیز به مخاطره بیندازد.
مارتین جاکس، مسئول ارشد دپارتمان سیاست و مطالعات بین المللی دانشگاه کمبریج معتقد است: شرکای گروه هفت باید بدانند که آنها دیگر بر دنیا سلطه ندارند. پس چون نمی توانند موقعیت شان را باور نمایند به چین حمله می نمایند. درواقع گروه هفت به چین تاخت چراکه نمی توانست همزمان نابرابری های خطرناک و شیوع بحران آفرین و هولناک کرونا را مورد بحث قرار دهد. واقعیت این است که کشورهای غربی حتی در فراوری واکسن داخل کشورشان هم مانده اند اما چین به کشورهای زیادی واکسن صادر نموده و مشکل اصلی غرب نیز همین است.
سیاست پرابهام روابط با چین
فارغ از بیانیه نهایی گروه هفت آنچه مسلم است، آنتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا چالش با پکن را در سخنرانی هایش عنوان نمود اما حاضر نشد رقابت چین و امریکا را جنگ سرد تازه قلمداد کند. به نوشته گلوبال تایمز، ناظران چینی معتقدند این نوع گفتمان وزیر خارجه امریکا نشانه ای از اهداف بلندپروازانه آنها برای فزونی در روابط با چین است. از طرفی بیانیه مشترک گروه هفت نشان داد امریکا و همپیمانانش هنوز بر پایه منطق گذشته با چین برخورد و وانمود می نمایند که اعتمادی به سیاست های چشم بادامی ها ندارند.تحلیل ها نشان می دهد همکاری ها برای مبارزه با بحران پاندمی، رشد دنیای اقتصاد و مسائل امنیت منطقه ای بزرگترین دغدغه های چین و امریکا در نشست شورای امنیت سازمان ملل است اما واقعیت این است که هیچ یک از این موارد بدون همکاری چین و امریکا حل و فصل نخواهد شد. چینی ها بشدت به عملی شدن این همکاری اهمیت زیادی می دهند اما در عین حال اطمینان کامل به امریکا را بازی در زمین حریف می دانند و از آن اجتناب می نمایند اما دولت جدید امریکا سعی در القای سیاستی دارد که بتواند استراتژی همکاری کوتاه مدت و رقابت بلندمدت را در قبال چین پیاده کند. لو ژیانک، محقق ارشد علوم اجتماعی آموزشگاه چین معتقد است: دولت بایدن با تخریب روابط با چین هیچ مزیتی به دست نمی آورد. از طرفی اروپایی ها نیز توان مقابله با چینی ها را ندارند و به همین دلیل حتی در لوای نشست گروه هفت نیز پیروز به تبیین سیاست شفافی در رابطه با چین نشدند.
منبع: ایران آنلاین